Docenten

Abha Hontelez

Eigenaar Zweiersdal, Docent Herstel yoga bij kanker en chronische ziekte en Hatha Yoga

”Ik wil naar huis, dacht ik als kind vaak. Ook al zat ik bij mijn ouders op de bank, ik had altijd het gevoel niet helemaal ‘thuis’ te zijn. Ik was nooit écht waar ik hoorde te zijn. Er was altijd een gevoel van heimwee, maar waar naartoe precies, dat wist ik niet. Totdat ik op mijn 15e het boek Autobiografie van een Yogi van Parmahansa Yogananda onder mijn neus kreeg. Grammaticaal gezien was het eigenlijk nog te moeilijk voor me, maar ik voelde dat de essentie diep in me doordrong. Die ervaring vertelde me dat ik de eerste stap naar huis gezet had. Ik wist nog niet precies waar dat was, thuis, maar de richting die ik moest gaan was me gewezen. Het volgen en verder ontdekken van die weg werd de rode draad in mijn leven.

Ik las en leerde zoveel mogelijk over yoga, meditatie en spiritualiteit en behaalde diploma’s bij verschillende yoga-opleidingen. Ik volgde cursussen en workshops, ging in retraite en woonde stilte- en meditatieweekeinden bij. Alles wat ik op het gebied van yoga, meditatie en spiritualiteit tegenkwam, nam ik tot mij. De opleiding Zingeving en Spiritualiteit aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht gaf me meer wetenschappelijke kennis over deze onderwerpen.

Uiteindelijk, 40 jaar na het lezen van dat eerste boek heb ik me gerealiseerd dat ik een weliswaar mooie, maar lange omweg naar huis heb genomen. Ik was al die tijd al thuis, zonder het te beseffen. Dat is wat yoga voor mij betekent, thuis zijn bij jezelf. En écht thuis zijn, is eigenlijk niets meer en niets minder dan jezelf zijn. Tijdens het beoefenen van yoga kom ik nog meer in contact met mezelf. Al het andere valt dan weg. Dat gevoel breng ik ook in mijn lessen naar voren. Als yogadocent heb ik er plezier in mijn cursisten datzelfde gevoel te geven.

Ik heb er enorm van genoten en ben er héél veel wijzer van geworden, maar eigenlijk werd vooral het dóen van yoga en meditatie de ontdekkingstocht naar mijzelf en ín mijzelf. Dat heeft mij tot het inzicht gebracht dat écht thuis zijn ‘simpelweg’ jezelf zijn is.”

Abha is getrouwd met Gauranga en heeft twee volwassen zoons.

Docenten