Docenten

Abha Hontelez

Eigenaar Zweiersdal, Docent Herstel yoga bij kanker en chronische ziekte, Hatha Yoga, Yin yoga en Easy Yoga

Als jong meisje las ik al boeken over Indiase Meesters en yoga. Wat ik daarin las was een herkenning van wat ik diep van binnen al wist: lichaam en geest zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. In de boeken las ik hoe je door oefening steeds meer inzicht krijgt in die samenhang. Ontzettend interessant! Daar begon mijn ontdekkingstocht.

Na het afronden van mijn verpleegkundige opleiding 1982 en tijdens de  specialisatie Cardiologie 1984 begon ik aan mijn eerste driejarige yogaopleiding, in Den Haag bij Truus Boulogne, verbonden aan Saswitha opleidingen. Truus gaf veel informatie over de doorwerking van de yogahoudingen op onze psyche en emoties. Met mijn 21 jaar was ik de jongste van de groep. Yogales geven was niet in mij opgekomen. Ik wilde levenslessen krijgen, mijn lichaam leren kennen en weten hoe ik met mijn gedachten en emoties om moest gaan. Maar ik kreeg helder en duidelijk te verstaan dat yoga niet bedoeld was om voor jezelf te houden. Het is iets wat doorgegeven moet worden. Al snel daarna had ik mijn eerste groepje. Het was enorm leerzaam en verrijkend om zo met yoga bezig te zijn. Aansluitend volgde ik mijn tweede opleiding in Amsterdam bij Yoga en Vedanta, olv Rama Polderman.  Rama was arts en wist veel te vertellen over de fysieke doorwerking van de yogahoudingen. Dat was een mooie aanvulling op de opleiding die ik bij Truus Boulogne had gevolgd en op mij verpleegkundige opleiding.

Mijn eigen zwangerschappen inspireerden mij om de zwangerschapsyoga-opleiding te doen bij Samsara in Bilthoven, olv Rita Beintema. Inmiddels heb ik vele vrouwen mogen begeleiden in deze bijzondere periode van hun leven en heb ik in 2017 zelf een VYN-erkende specialisatie opgezet waarin gediplomeerde yogadocenten leren om zwangerschapsyoga te geven.

Van 2006 tot 2011 volgde ik de vierjarige HBO opleiding Zingeving en Spiritualiteit bij de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Daarbij kwamen de oosterse filosofie en westerse psychologie en religie heel mooi samen. Het was een tijd waarin ik verschillende gespreksgroepen leidde bij Humanitas waarbij zingeving het centrale thema was.

Aanvankelijk combineerde ik het moederschap en werk als verpleegkundige op verschillende gespecialiseerde afdelingen in het ziekenhuis, in de thuiszorg en in een hospice, altijd met het geven van yogalessen. Toen ik in 2004, mijn leraar Sri Vasudeva ontmoette was dat een ontmoeting die mij diep heeft geraakt en geïnspireerd. Hij heeft niet alleen mijn yogabeleving enorm verdiept, hij heeft aangezet te leren leven vanuit mijn volle potentie. Ik bezoek hem nog regelmatig om mij te blijven verdiepen en bij te scholen. Na deze ontmoeting heb ik mij volledig op mijn yogapraktijk gericht die vanaf dat moment hard groeide. Lea Vos vroeg mij 2017 de organisatie van de bijscholingen voor yogadocenten van haar over te nemen. Vanaf die tijd ben ik veel weekenden per jaar in werkzaam in Yogacentrum Zweiersdal. Toen Evelien van Straaten in 2022 aangaf met de yogaschool te willen stoppen was het een logische stap de organisatie van de wekelijkse yogalessen van haar over te nemen. Samen met mijn man Gauranga ben ik dat avontuur aangegaan en we hopen dat Yogacentrum Zweiersdal een mooie plek blijft waar mensen zich thuis kunnen voelen. Ons motto is dan ook ‘Kom binnen, kom thuis’ Kom binnen in dit prachtige yogacentrum en kom thuis bij jeZelf, Voel je welkom om eens langs te komen.

Docenten