Dru Yoga

Dru Yoga

Dru yoga staat bekend als de yoga van het hart. Het bevat klassieke yogahoudingen en krachtige reeksen van verschillende houdingen. Deze worden vloeiend en dynamisch uitgevoerd. De bewegingen starten in de Dru Yoga vanuit de rug; een gezonde rug werkt door op een gezond lichaam. De ademhaling speelt een belangrijke rol. Dru yoga draagt bij aan een positieve levenshouding en het vergroot je innerlijke kracht.

De vloeiende bewegingen met aandacht voor de ademhaling, zijn voor iedereen geschikt. Tijdens de lessen leer je de oefeningen naar jouw mogelijkheden aan te passen. Elke les heeft een thema en daar werken we mee. De les begint met een activatie en voorbereidingsoefeningen om het lichaam op te warmen. Daarna volgen bewegingsreeksen en yogahoudingen met aandacht voor de ademhaling. Als je het fijn vindt, kun je erbij visualiseren en affirmeren. De les eindigt altijd met een diepe ontspanning. Hierdoor kunnen de effecten van de beoefening in de diepere lagen van het lichaam doorwerken.

Voordelen die je zult ervaren:
– het maakt je lichaam flexibeler
– je ademhaling wordt meer ontspannen
– je spieren worden sterker
– je komt meer ‘in contact’ met je lichaam
– je leert beter naar je lijf te luisteren
Hierdoor vind je rust en ontspanning die je verdient!

Je bent van harte welkom in de les. Wil je de les vanuit huis meedoen? Dat kan! Schrijf je dan in voor de online les. Je krijgt een half uur voor aanvang van de les een inlogcode voor zoom.

De les wordt begeleid met rustige, zachte muziek.

Dru-yoga, ook wel “yoga van het hart”, is een bewegelijke vorm van yoga die werkt met series, die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. Het woord Dru in de naam verwijst naar Dhruva, een prins uit de hindoeïstische mythologie die door de god Vishnoe werd vereerd met het eeuwige verblijf op de poolster (Dhruva Nakshatra in het Sanskriet). Het verhaal van Dhruva’s leven wordt vaak aan kinderen verteld als een voorbeeld van doorzettingsvermogen, devotie, standvastigheid en vrijheid van angst en het was de inspiratie voor deze yogastijl.
Dru Yoga bestaat uit verschillende onderdelen: klassieke yoga asana’s (houdingen), pranayama (de wetenschap van de ademhaling), mudra’s (handgebaren), positieve affirmaties, bekrachtigende visualisaties en ontspanning.
Volgens de organisatie “Dru Worldwide” wordt zij beoefend door duizenden mensen in 31 landen. De aanwezigheid van enkele tientallen dru-yogadocenten in Nederland kan een indicatie zijn van haar populariteit.

Wat is Dru Yoga?
Wat is nu specifiek aan Dru Yoga?
• Alle gewrichten worden ‘zacht’ en ontspannen gehouden tijdens de bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen.
• Dru Yoga docenten zijn erin getraind om hun lessen aan te passen aan elk conditieniveau van de leerlingen. Voor een les met stevige houdingen, geschikt voor een fysiek hoger conditioneel niveau tot een les met zachte dynamische bewegingen bij een lager conditioneel niveau.
• Energy Block Release – reeksen zijn eenvoudig uit te voeren, vloeiende bewegingen die helpen om spanning en energie blokkades zowel fysiek als emotioneel en mentaal los te laten
• In Dru Yoga komen alle bewegingen vanuit de rug; immers een gezonde rug is een gezond lichaam.
• De ‘spinal wave’, de golfbeweging van de wervelkolom en de draaiing van de wervelkolom zijn de hoofdkenmerken van Dru Yoga; zij zorgen voor een gezonde en actieve wervelkolom.
• Een grondig begrip van de kernstabiliteit – de centrale houdingsspieren- is een van de belangrijkste aandachtspunten.
• Met Dru Yoga werk je ook aan het in balans brengen van de energie centra in je lichaam( de chakra’s ) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart.
• Binnen de zachte stroom van bewegingen ontstaan er binnen een Dru Yogales momenten van stilte die we de ‘Dru momenten van stilte” noemen.
• We gebruiken ademhalingstechnieken (pranayama) , handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties.
• Yoga lessen omvatten meestal Energy Block Release (EBR) reeksen, houdingen, yogareeksen, ademhalingsoefeningen en elke les – afgstemd op het niveau van de leerlingen – wordt afgesloten met een diepe ontspanning.

Dru Yoga is een methode om spanning weg te nemen. Bij Dru Yoga gaan vloeiende bewegingen samen met bewuste ademhaling. Regelmatige diepe ademhaling haalt je lichaam uit de stressmodus. Een goede houding verbetert de spierbalans, waardoor lichamelijke ongemakken, zoals rugpijn, afnemen. Bovendien kent Dru Yoga specifieke bewegingsreeksen, die het lichaam laten ontgiften en de natuurlijke balans helpen herstellen. In een les van anderhalf uur krijgt het lichaam ruim de tijd vermoeidheid los te laten, diep te ontspannen, energie op te doen en in balans te komen, waarna je je als herboren voelt.

Het is een avondles, dus ik zorg voor een afbouw naar rust in de les, waardoor je daarna lekker kunt slapen.

Docenten