Klankyoga en meditatie

Klankyoga en meditatie

Deze vorm van yoga heet nādayoga: de yoga van klank.

Tot de traditionele yoga behoort ook het werken met de mantra. Mantra’s zijn klanken, woorden of korte zinnen die je helpen je gedachten tot rust te brengen of minder prominent te maken. Dat is wanneer het gebeurt. Een rustig hoofd helpt je om zelf rust te vinden en meer tot jezelf te komen.

In deze lessen werken we met klank, mantra’s, de stem en de adem. Meestal zitten of liggen we, soms is er iets meer actie en staan we of maken we kleine bewegingen.  De lessen zijn dus veel minder fysiek dan de actieve vormen van yoga. Het werk is meer innerlijk.  Door het herhalen, soms hardop, soms in stilte, van mantra’s breng je jezelf als het ware in een licht meditatieve staat. Je ervaart dat het ruimte schept en je kunt je vrijer en blijer voelen.  Soms moet je wel ‘ergens doorheen’ voordat die ruimte en vrijheid voelbaar worden. Mantra’s kunnen je daar uitstekend bij helpen omdat ze je stimuleren om je adem en je stem nadrukkelijk in te zetten. Door dit samen te doen met anderen versterk je elkaar en door het met regelmaat te doen leer je ook hoe je deze oefeningen zelf thuis kunt doen.

De mantra’s worden door Gauranga begeleid op het Indiaas harmonium, de tanpura, de gitaar, het monochord en soms door klankschalen en gongs. Al deze instrumenten kunnen ook worden ingezet bij de klankontspanning of klankmeditatie waarmee we iedere sessie afsluiten.

Deze sessies worden verzorgd door Gauranga Hontelez op vrijdag om 19:00 uur (met uitzondering van de eerste vrijdag van de maand, dan is er satsang).

 

Docenten