Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga

Allereerst: van harte gefeliciteerd met jouw zwangerschap! De komende maanden staan in het teken van de komst van jullie kindje. In jouw lichaam vindt een wonderbaarlijke verandering plaats en jij draagt nieuw leven in je mee. Tijdens jouw zwangerschap verandert er veel in jou en in jouw & jullie leven.

Zweiersdal biedt een tweetal programma’s gericht op de zwangerschap:

  • zwangerschapsyoga: is yoga tijdens de zwangerschap. Door je bewust te worden van jouw lichaam en ademhaling leer je luisteren naar de veranderingen in jouw lichaam.
  • yoga voor de geboorte: voor wie al met verlof is. Met deze cursus bereid je jezelf in korte tijd voor op de bevalling (lees HIER meer over deze lessen)

 

Wat kan zwangerschapsyoga jou brengen?

Zwangerschapsyoga helpt om op een positieve en ontspannen manier deze bijzondere periode te doorlopen. De yogalessen zijn een vast moment in de week om bewust stil te zitten bij jouw zwangerschap en contact te maken met jullie kindje.

Vertrouwen, balans, ontspanning, omgaan met verandering, concentratie en het vinden van ruimte in jouw veranderende lichaam zijn terugkerende onderwerpen in de lessen. Door je bewust te worden van jouw lichaam en ademhaling leer je luisteren naar jouw lichaam en bereid je je voor op de bevalling.

In de lessen word je je bewuster van jouw lichaamshouding. Een goede basishouding is van belang om fit te blijven en om klachten te voorkomen. Vanuit de basishouding worden de yogahoudingen opgebouwd om kracht, ruimte en souplesse te behouden. Je leert ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, bevalhoudingen en oefeningen voor de bekkenbodem. Uiteraard zullen we informatie en tips delen om je voor te bereiden op de komst van jullie kindje.

Wat je doet en leert

  • Contact maken met jouw kindje – oftewel prenatale hechting
  • Het belang van een goede basishouding en een goede ademhaling
  • Yogahoudingen om kracht, ruimte en souplesse te behouden in jouw veranderende lichaam
  • Ademoefeningen en ontspanningstechnieken voor meer rust en ontspanning tijdens de zwangerschap én de geboorte van jouw kindje en de eerste periode daarna.
  • Het leren luisteren naar jouw lichaam, herkennen van spanning en ontspanning
  • Kennis over het geboorteproces, uitleg over de bevalling met veel praktische handvatten, zodat jullie met meer vertrouwen en ontspanning de geboorte van jullie kindje (jouw bevalling) tegemoet zien
  • Nuttige en handige weetjes voor tijdens de bevalling en in de (verlengde) kraamperiode. Met informatie over selfcare voor de kersverse mama!

Partnerlessen

Met de zwangerschap breekt er een nieuw hoofdstuk in jullie leven aan. Na zo’n 9 maanden worden jullie ouder van jullie kindje! Daarom zijn er partnerlessen met informatie over de bevalling en allelei praktische handvatten! Hierbij gaat het erom hoe jouw partner je kan ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Kort samengevat: hoe verloopt een bevalling, het waarom van ontspanning en de adem tijdens de bevalling, het oefenen van bevallingshoudingen, massage en kraamtijd. We praten ook over het maken van keuzes en jullie wensen. Als alleenstaande mama ben je natuurlijk ook van harte welkom! Tijdens de geboorte van jouw kindje wil je waarschijnlijk iemand aan jouw zijde, misschien jouw moeder, een goede vriendin of een doula. Neem jouw geboortepartner vooral mee naar de partnerlessen.

Zwangerschapsyoga wordt gegeven door Nelleke van Dulken en Abha Hontelez op de donderdagavond om 19:00 uur.

Docenten