image001.jpg

Yoga & hardlopen

Olv. Petra Janssen

Nederland is massaal aan het hardlopen geslagen. De tweede golf sinds de jaren 70-80 van de vorige eeuw. De ideeën over gezondheid, voeding en bewegen beginnen steeds meer door te dringen mede door de verontruste berichten over ‘Nederland wordt te zwaar’, de kosten van de gezondheidzorg en de gevolgen van alle bezuinigingen. Samen met hardloopvriendin Patty de Kleijn (fysiotherapeute en hardlooptrainster) heb ik de cursus Yoga & Hardlopen opgezet in 2009.

De combinatie van deze twee disciplines blijkt een schot in de roos. De yoga blijkt een goede ondersteuning te zijn voor de beginnende hardloper/ster. De asana’s, aangeboden in series, vullen de leemte op die bij het hardlopen zelf niet echt aan de orde komen, maar die wel van essentieel belang zijn. Kracht, lenigheid, stabiliteit, coördinatie, balans en adem worden geoefend om de hardloper/ster te laten voelen, dat hardlopen niet alleen een kwestie is van een stukje ‘hollen’. Door de yoga toe te voegen leren we onze cursisten bewust hard te lopen, goed te voelen en vooral… te genieten!

Onze cursisten zijn erg enthousiast over de combinatie, wat daarna ook weer te merken is aan de aanmeldingen voor de reguliere yogalessen.

In de aangeboden workshop gaan we eerst naar buiten! Neem je hardloop/sportschoenen en sportkleding mee, want ik laat je eerst kennis maken met het programma van de beginnende hardloper/ster. Je hoeft geen hardloopervaring te hebben om hier aan mee te doen.

Na de lunch, gaan we verder met een korte inleiding anatomie en fysiologie van yoga & hardlopen, gevolgd door een grondige uitleg en beoefening van 6 hatha yoga series die alle bovengenoemde aspecten aan de orde laten komen.

Deze workshop is bedoeld voor collega’s die geïnteresseerd zijn in hardlopen, collega’s die misschien ook een cursus willen opzetten of collega’s die van plan zijn om zelf met hardlopen te beginnen.

Petra Janssen, opgeleid door de st. Yoga & Vedanta, geeft sinds 1992 les in Druten. Door haar achtergrond als docente lichamelijke opvoeding is ze altijd ook andere sporten blijven beoefenen, waaronder het hardlopen.

Datum: zaterdag  26 mei 2018.
Tijd:       10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 92,50 excl. btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van opgave 7 mei 2018.   
Erkend als bijscholing door de VYN (5 punten).