Yin Yoga & Aplomb

Vaak wordt over Yin yoga gesproken als een relatief nieuwe vorm van Yoga. Toch bestaat Yin Yoga waarschijnlijk al wel een paar duizend jaar. In de Hatha Yoga Pradipika staan al asana’s beschreven, georiënteerd op het principe van Yin.

Echter door Paul Grilley is Yin Yoga pas echt bekend geworden. Hij combineerde zijn kennis over de anatomie met de leer van de Tao Yoga en de meridianen en ontwikkelde van daaruit de vorm van Yin Yoga die nu veel wordt beoefend.

Bij Yin Yoga worden de houdingen passief en zonder krachtsinspanningen gedaan. De bedoeling is dat niet alleen de spieren, maar juist het dieper gelegen bindweefselvlies (fascia) wordt aangesproken.
Het bindweefsel-vlies bevindt zich verspreid over het hele lichaam en omhult het bindweefsel, de spieren, de banden, de pezen, de gewrichten en de beenderen. Door het bindweefsel heen lopen de meridianen.
Het effect van Yin Yoga kan vergeleken worden met dat van acupunctuur. Het langdurig aanhouden van een houdingen zuivert en stimuleert de meridianen waardoor de chi stroom in balans wordt gebracht. 

Twee aspecten die de ontspanning van het bindweefsel direct beïnvloeden zijn de ademhaling en ook de dragende stabiliteit. Vanuit Aplomb Yoga activeer je de dragende stabiliteit, waardoor de adem verdiept en een natuurlijke ontspanning ontstaat.
In de workshop verbinden we Yin-Yoga met Aplomb-Yoga:
steeds wisselen we vooroefeningen van Aplomb-Yoga af met Yin-houdingen.
Daarnaast reiken we een kader aan, een visie hoe je kan kijken naar stabiliteit, adem, ontspanning en hoe je daarin met bindweefseldynamiek kan werken.

Tijdens de workshop komen de volgende punten aan de orde:

  • Bindweefseldynamiek en yoga
  • invloed van stabiliteit op adem en ontspanning
  • meridianen
  • uitwerking van yin houdingen op de meridianen
  • de ademhaling
  • contra indicaties en voorkomen blessures
  • uiteraard gaan we veel ervaren en voelen!

Maartje van Hooft is yogadocent sinds 1995. Opgeleid in Okido Yoga, esoterisch Boeddhisme, oefentherapie Cesar, psychosomatische oefentherapie, acupressuur, Phyllis Krystalmethodiek, cranio-sacraal. Maartje heeft in 2009 het boek ‘Yoga en Aplomb’ geschreven en leidt sinds 2007 de 4-jarige yoga-opleiding Amitabha in Deventer.

Marga Zoethout geeft sinds 2012 trainingen Mindfulness en is sinds 2014yoga & meditatie docent. Tijdens de trainingen Mindfulness groeide haar belangstelling voor Yoga. Een combinatie van yoga en mindfulness lag voor de hand. Inmiddels is Marga geschoold tot Basic Hatha- en Yin Yoga docent en heeft ze de hele leergang Aplomb gevolgd (level 4). 

Zondag 15 april 2018. (Dit is een herhaling van de eerder gegeven bijscholing) Volgeboekt, wachtlijst.
Tijd:       10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 92,50 excl. 21% btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16. 
Sluitingsdatum van inschrijving  26 maart 2018 .
Erkend als bijscholing door de VYN (5 punten).