Tai-Chi (Taiji) is van origine een Chinese vechtkunst, maar wij zetten het in ter verbetering van de gezondheid en als meditatie. Met als doel Spirituele verlichting.

Tai-Chi bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. Tijdens het beoefenen van Tai-Chi staat het voelen en ontspannen van het lichaam centraal. Dit leidt tot meer lichaamsbewustzijn, balans en een betere houding. Wat je brengt in het nu.

Tai-chi is geen therapie, maar kan soms wel therapeutisch werken. In de lessen is het leren en oefenen van 'de vorm' en het voelen van de flow het belangrijkst. De vorm is een vaste reeks vloeiende bewegingen, die ontspannen en langzaam uitgevoerd worden. Deze vorm is opgebouwd uit diverse houdingen, elk met een eigen naam en functie. Door het beoefenen van de vorm kunnen de Tai-Chi principes worden ontdekt en getraind. Waaronder de belangrijkste; het afvloeien van Bin-Chi.

Chi-Kung (Qigong) is een Chinese bewegingsleer die je helpt in balans te komen en te blijven.

Spanningen op mentaal en emotioneel niveau uiten zich vaak als vastgezette (spier)spanning in je lichaam. Op den duur leidt dit tot klachten. Door met geconcentreerde aandacht de langzame bewegingen uit te voeren, wordt je ademhaling dieper en rustiger en vindt je geest rust.

Ik gebruik Qigong dan ook als middel om zoveel mogelijk "Bin-Chi" af te vloeien, om zo ontvankelijker te zijn voor 'Pure Chi". Door veel te oefenen wordt je, je meer bewust van je lichaam en hoe je omgaat met je energie. Hierdoor hef je de langzaam de blokkades (spier/spanningen) op. Hoe we dat doen en hoe dat in zijn werk gaat leer ik je graag in de lessen. 

Je kunt steeds beter ontspannen, je lichaam wordt krachtiger en soepeler en je krijgt meer energie en rust in je dagelijks leven.

De oefeningen zijn voor iedereen uit te voeren, ongeacht leeftijd en conditie.

Chi-Kung ondersteunt je gezondheid bij uiteenlopende klachten, zoals stress, slaapproblemen, mentale en fysieke vermoeidheid, reumatische klachten, concentratieproblemen, RSI, schouderklachten, rugpijn, whiplash, burn-out, enz..

o.l.v. Bas Hulshof