Diana van der Gaast

Diana van der Gaast

Restorative Yoga       

olv Diana van der Gaast

Restorative (herstellende) Yoga is een yogavorm die geen inspanning vraagt. Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Je lichaam wordt in liggende poses ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om spierspanning los   te  laten  en  diep  te  ontspannen. De poses   worden langer  aangehouden  - soms  wel  tot 15 minuten- dan in een Hatha Yoga les, zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’. De focus is op de ademhaling en lichaamsgewaarwordingen, en door middel van het uitnodigen van adembeweging kan er ruimte gecreëerd worden in gebieden waar spanning voelbaar is. De hele les is gericht op het ontspannen van het lichaam en het verstillen van de geest.

Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens er voor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan, zodat in die rust het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd. 

Restorative betekent herstellend. Het herstelt je lichaam van de effecten van dagelijkse en chronische stress. Deze yoga vorm is dan ook met name geschikt bij  stress gerelateerde klachten, en draagt bij aan herstel van een blessure of ziekte. Kortom, als je behoefte hebt aan zachtheid en ontspanning. Restorative Yoga is een Yin-vorm en tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op de Yang-stijl lessen zoals bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga. Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen. Omdat Restorative Yoga (RY) een meditatieve vorm van yoga is, wordt het beoefenen van mindfulness gebruikt in een RY les.

Grondlegger is de Indiase yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij gebruikte allerlei props (hulp/steunmiddelen), zoals kussens, blokken, dekens en riemen, om zijn studenten te ondersteunen als ze last hadden van stijfheid of blessures. Later is het verder ontwikkeld door zijn student Judith Hanson Lasater die het verspreidde in Amerika.
Deze workshop is vooral een ervaringsgerichte workshop, zodat je als het ware vanuit je hoofd in je lichaam kunt zakken; het gaan bewonen van je lichaam met zorgzame, liefdevolle aandacht. Er is een klein blokje theorie (een hand-out krijg je mee om alles rustig na te kunnen lezen), zodat je voornamelijk in je eigen voelende sfeer kunt blijven. Je ervaring is immers je kennis

Inhoud workshop:
ervaren van Restorative Yoga in de ochtend en middag
de werking van RY op je zenuwstelsel door het opwekken van de ‘relaxation response’  

Diana van der Gaast is sinds 1994 yogadocent en o.a. opgeleid in Raja Yoga, Poweryoga, Yoga voor ouderen, Kashmiryoga en Restorative Yoga. Daarnaast is zij ook mindfulness trainer. De laatste jaren kenmerken haar lessen zich steeds meer door een zacht en meditatief karakter. Sinds 2012 is zij zich gaan specialiseren in Restorative Yoga, waarin mindfulness een belangrijk onderdeel is. Diana geeft les in verschillende yogastijlen, organiseert stilteretraites en workshops, en geeft meerdere keren per jaar een specialisatie Restorative Yoga voor docenten.

Datum: zaterdag  5 oktober 2019. Volgeboekt, wachtlijst.
Herhaling zaterdag 6 juni 2020 *)
Tijd      : 10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 95,- excl. btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
De sluitingsdatum van opgave voor 6 juni 2020 is 18 mei 2020.
Goedgekeurd als bijscholing door de VYN, 5 punten.

*) 
Bij je opgave voor 6 juni 2020 kun je aangeven of je op de wachtlijst voor 5 oktober wilt staan.