Diana van der Gaast

Diana van der Gaast

Restorative Yoga

Restorative (herstellende) Yoga is een yoga vorm die geen inspanning vraagt. Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Je lichaam wordt in liggende poses ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om spierspanning los te laten en diep te ontspannen.

De poses worden langer aangehouden -soms wel tot 15 minuten- dan in een Hatha Yogales, zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’.  De focus is op de ademhaling en lichaamsgewaarwordingen en door middel van het uitnodigen van adembeweging kan er ruimte gecreëerd worden in gebieden waar spanning voelbaar is.

 De hele les is gericht op het ontspannen van het lichaam en het verstillen van de geest. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens ervoor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan, zodat in die rust het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

Restorative betekent herstellend. Het herstelt je lichaam van de effecten van dagelijkse en chronische stress. Deze yoga vorm is dan ook met name geschikt bij stress gerelateerde klachten en draagt bij aan herstel van een blessure of ziekte. Kortom, als je behoefte hebt aan zachtheid en ontspanning.

Restorative Yoga is een Yin-vorm en tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op de Yang-stijl lessen zoals bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga. Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen.

Omdat Restorative Yoga (RY) een meditatieve vorm van yoga is, wordt het beoefenen van mindfulness gebruikt in een RY les. Grondlegger is de Indiase yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij gebruikte allerlei props (hulp/steunmiddelen), zoals kussens, blokken, dekens en riemen, om zijn studenten te ondersteunen als ze last hadden van stijfheid of blessures. Later is het verder ontwikkeld door zijn student Judith Hanson Lasater die het verspreidde in Amerika.

Inhoud workshop:
·        ervaren van Restorative Yoga in de ochtend en middag;
·        de werking van Restorative Yoga op het parasympatische zenuwstelsel door het opwekken van de     ‘relaxation response’;  
·        pijlers van Restorative Yoga; 
·        voordelen van Restorative Yoga.         

Diana van der Gaast is sinds 1994 yogadocent en o.a. opgeleid in Raja Yoga, Poweryoga, Yoga voor ouderen, Kashmiryoga en Restorative Yoga. Daarnaast is zij ook mindfulness trainer. De laatste jaren kenmerken haar lessen zich steeds meer door een zacht en meditatief karakter. Sinds 2012 is zij zich gaan specialiseren in Restorative Yoga, waarin mindfulness een belangrijk onderdeel is. Diana geeft les in verschillende yogastijlen, organiseert stilteretraites en workshops, en geeft meerdere keren per jaar een specialisatie Restorative Yoga voor docenten.

Datum: zaterdag  13 april 2019.  Volgeboekt.
Tijd      : 10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 92,50 excl. btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 18.
Sluitingsdatum van opgave 25 maart 2019.
Goedgekeurd als bijscholing door de VYN, 5 punten.

*) Je kunt inschrijven op de wachtlijst. De lengte van deze lijst bepaald of de dag herhaald wordt, als je naam op de wachtlijst staat krijg je, als de datum van de herhaling bekend is, tijd om met voorrang in te schrijven. Uiteraard krijg je ook een berichtje als er ruimte komt op 13 april.