Maartje van Hooft

Maartje van Hooft

Elementen en Meridianen

olv Maartje van Hooft

De Chinese Geneeskunde heeft een visie op harmonie en balans die probeert zoveel mogelijk de natuurlijke cycli van het leven te volgen. Verschillende kwaliteiten van beweging en ritmiek liggen ten grondslag aan de ordening van onze energie en levenskracht.
In de Chinese filosofie wordt dit WuXing, of de vijf elementen genoemd. Aarde, metaal, water, hout en vuur, zijn de vijf elementen, die je kan zien als kwaliteiten of als doorlopende fasen in de levenscycli. Water is de winter of de nacht; vuur is de zomer of midden op de dag. Hout is de ochtend, de geboorte; metaal is het loslaten, het einde van de dag, of de ouderdom. 

In de Yin-yoga volgens Paulie Zink (de eerste grondlegger van Yin-Yoga!) worden de bewegingskwaliteiten van de elementen gevolgd en in dierfiguren verbind je je met de natuurlijke kwaliteit die bij een specifiek dier hoort. Daarmee heeft deze stijl een meer sjamanistische achtergrond en werkt niet direct met meridianen. We gebruiken in het ochtenddeel onder andere verschillende vormen vanuit deze stijl. Door met de elementen te werken krijg je steeds op een andere manier aansluiting en voeling met je binnenwereld.

In de middag werken we meer vanuit de meridianen en focussen dan op het water en vuur-element, die gezamenlijk onze spirituele as vormen. Vanuit de beweging en de flow werken we steeds meer naar verinnerlijking en verstilling. In de lesdag werken we met oefeningen die misschien al bekend zijn vanuit yoga en Yin yoga, maar krijg je daarnaast een (vereenvoudigd) theoretisch kader om te werken vanuit de cyclus van de elementen. Ook gaan we gedurende de lesdag het voelen van ‘Qi’, en het invoelen van meridianen oefenen. 

Maartje van Hooft is yogadocent sinds 1995. Opgeleid in Okido Yoga, esoterisch Boeddhisme, oefentherapie Cesar, psychosomatische oefentherapie, acupressuur, Phyllis Krystalmethodiek, cranio-sacraal. Maartje heeft in 2009 het boek ‘Yoga en Aplomb’ geschreven en leidt sinds 2007 de 4-jarige yoga-opleiding Amitabha in Deventer. Maartje van Hooft is schrijfster van twee boeken: ‘Yoga en Aplomb’ en ‘Mindfulness en mantra’.

Datum     zaterdag 28 maart 2020.
Tijd          10.30 tot 16.30 uur.
Kosten    € 95,- excl. 21% btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van inschrijving 9 maart 2020.
Erkend als bijscholing door de VYN  5 punten.