Yvonne Esser

Yvonne Esser

Adem en Ontspanning,
inzichten uit de methode Van Dixhoorn

olv Yvonne Esser

De specialisatiecursus wordt sinds 2003 aangeboden door Yvonne Esser, yogadocent en docent adem- en ontspanningstherapie. De workshop van deze dag is een mogelijkheid om kennis te maken met een andere manier van lesgeven, waarbij het ‘open’ aanbieden  van oefeningen de rode draad is.
Jan van  Dixhoorn, arts en wetenschapper,  heeft een overkoepelende methode voor adem- en ontspanningstherapie ontwikkeld. In zijn instructies wordt gebruik gemaakt van alle elementen die we als mens tot onze beschikking hebben om onze spanning te reguleren, zoals aandacht, adem, beweging, houding en voorstelling.
De instructies zijn zo ontwikkeld dat ze je in contact brengen met jouw eigen mogelijkheden  en de wijsheid van je lichaam. Je leert de samenhang in het hele systeem te voelen, waardoor bewegingen met minder spanning kunnen worden uitgevoerd en ademruimte ontstaat.

De theoretische achtergrond is beschreven in zijn boek ‘Ontspanningsinstructie’.
Van Dixhoorn heeft meer dan 30 jaar therapeuten en (yoga)docenten opgeleid in zijn methode voor adem- en ontspanningstherapie. Yvonne is docent aan de opleiding en heeft het op zich genomen om zijn kennis via de specialisatiecursus over te dragen op haar yogacollega’s.

Voor veel collega’s heeft het volgen van deze cursus geleid tot een beter begrip van de moeite die cursisten kunnen hebben met rust, ontspannen ademen  en bewegen. Ze hebben meer handvatten gekregen om in te zetten in de yogalessen. Daarnaast heeft het zelf ervaren van de eenvoudige instructies geleid tot meer lichaamsgevoel en is er een verdieping en verfijning in de eigen yogabeoefening ontstaan.
De theorie heeft geholpen bij het ontwikkelen van een ‘helikopterview’ over het hele terrein van spanningsregulatie en de effecten daarvan op ons hele ‘Zijn’. 

Deze introductiedag wordt gegeven door Yvonne Esser. Yvonne is yogadocent sinds 1989. Ze heeft de Samsara yoga-opleiding bij Rita Beintema gevolgd en de 3-jarige Leergang Adem- en Ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn.  Sinds 2003 verzorgt ze jaarlijks de specialisatiecursus ‘Adem en Ontspanning’ voor yogadocenten en geeft ze workshops op het gebied van adem en ontspanning voor yogadocenten op haar eigen locatie of als gastdocent in diverse yogaopleidingen.
Sinds 2007 is ze docent Adem- en Ontspanningstherapie bij het Centrum voor Ademtherapie van Jan en Irmgard van Dixhoorn in Amersfoort.
Yvonne heeft in 2015 het boek ‘Ruimer ademen – vrijer leven’ geschreven en op het Europese yogacongres in Zinal de training ‘Experiencing our true nature by moving the body and giving space to the breath’ gegeven.

Datum       zaterdag 8 februari 2020.|
Tijd             10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:       € 95,- excl. btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.|
Sluitingsdatum van opgave 20 januari 2020.
Erkend als bijscholing door de VYN 5 punten.