Eric Staals

Eric Staals

Prana Vayu’s

olv Eric Staals

Tweedaagse bijscholing Subtiele pranayama en de werking van de Prana Vayus

“Een yogales zonder pranayama en meditatie is geen yogales”. Dit zijn de woorden van mijn Guru, nadat hij me in 2007 ingewijd had in de Kriya meditatie en les aan het geven was in zijn huis in Varanasi.

Het menselijk lichaam wordt, zoals de kosmos zelf, ondersteund door Prana en het is door de manifestatie van deze levensenergie dat alle lichaamsfuncties mogelijk zijn en gecoördineerd worden. De kosmische kracht van Prana wordt traditioneel onderverdeeld op basis van tien functies die zij vervult in specifieke delen van het lichaam waarvan vijf bijkomende en vijf voornaamste. De vayu’s worden ook wel innerlijke ‘winden’ genoemd omdat zij als wind (beweging) ervaren kunnen worden. De energie wordt gestuurd door het bewustzijn. Dit vergt grote aandacht wat het meditatieve niveau van de beoefening verhoogd.

 De workshop gaat over hoe je pranayama kunt introduceren in een yoga asana tijdens een les en daarnaast krijg je inzicht in de Prana Vayus en hun specifieke werking in het lichaam. Je krijgt de kennis aangeboden in theorie vanuit een syllabus en beide lesdagen in de praktijk in de vorm van een yogales. De dag zal afgesloten worden met een uitgebreide pranayama meditatie uit de Kriya traditie. In de syllabus worden de vayu’s prana, apana, samana, udana en vyana uitgebreid besproken.

 Eric Staals is opgeleid tot docent aan de Stichting Yoga en Vedanta. Hij geeft les sinds 1995 en vanaf 2001 is hij zich gaan specialiseren in Ashtanga vinyasa yoga en geeft daarnaast ook power- en Yin yoga lessen. Sinds 2006 is hij full-time yogaleraar en heeft een bloeiende yoga praktijk in Sint Oedenrode.
Eric: “Nadat ik in Zinal de kennis over de Vayu’s tijdens een 5 daagse workshop van Flor Stickens uitgelegd heb gekregen ben ik ermee aan de slag gegaan. Eerst zelf in mijn eigen yogabeoefening en later in mijn lessen. Voor mij is het de grootste verrijking binnen mijn yoga-beoefening tot nu toe en telkens weer een verdieping van iedere asana waarin ik terecht kom”.

Data           zaterdag 16 en 30 november 2019.
Tijd             10.30 tot 16.30 uur.
Kosten        € 185,-  excl. 21% btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van inschrijven 28 oktober 2019.
Erkend als bijscholing door de VYN 10 punten.