Jeroen van der Lee

Jeroen van der Lee

Zen-boksen

olv Jeroen van der Lee

Daag jezelf uit en creëer een balans tussen lichaam en geest met Zen-boksen! Zen-boksen is een unieke samensmelting tussen (kick)boks technieken en yin yoga/meditatie. Je ontdekt de grenzen en mogelijkheden van je eigen lichaam en geest. Door je eigen tempo en intensiteit te bepalen zorg je elke keer weer voor een nieuwe uitdaging.
Zen-boksen is bedacht door Jeroen van der Lee, die op zijn dertiende al gepassioneerd met (kick)boksen bezig was. Na zijn kennismaking met yoga en meditatie heeft hij deze drie onderdelen opgenomen in één effectieve groepsles. 

Op deze dag gaan we zowel werken met actie: een naar buiten gerichte energie (kickbokstechnieken) en met verstilling een naar binnen gerichte energie (yin yoga). Doel van deze opbouw is het beter leren voelen van je eigen lichaam en je eigen grenzen waardoor er meer balans ontstaat tussen lichaam en geest. 

Kickboksen
Agressie, boosheid, assertiviteit zijn voor veel mensen lastige emoties. Vaak heeft dat met opvoeding en ervaringen te maken. Als jou geleerd wordt dat je niet boos mag zijn kan dat leiden tot het wegstoppen daarvan. Vrouwen hebben daar over het algemeen meer last van dan mannen. Het wegstoppen van emoties is sowieso iets wat grote gevolgen kan hebben. Juist de emoties die we liever niet willen voelen, die we ergens diep in ons zelf wegstoppen kunnen vreselijke monsters worden.

Weggestopte boosheid kan op een hele nare manier terugkomen bijvoorbeeld in de vorm van een depressie of juist doordat die boosheid er plotseling als een ongeleid projectiel uitkomt wat verwoestende gevolgen kan hebben. Weer contact maken met die boosheid kan kracht geven en kan leiden tot meer energie, meer daadkracht en grenzen durven stellen. 

 Energetisch gezien werken we vooral op het gebied van de zonnevlecht. Kickboksen is een effectieve en positieve manier om iets te veranderen. In deze les word je uitgedaagd om actief energie te halen uit jouw boosheid!

 Yin yoga
In tegenstelling tot andere vormen van yoga waarbij vooral het spierweefsel wordt aangesproken, gaat het bij yin yoga om het beïnvloeden van het bindweefsel door langer in één houding te blijven (2 tot 5 minuten). Yin is de ontspannen manier om het bindweefsel maximaal te belasten. De yin-houdingen zijn vooral bedoeld om het bindweefsel rond de heupen, knieën, enkels, bekken en wervelkolom te beïnvloeden.
In de lessen is er ook aandacht voor houdingen bij mensen met fysieke, energetische of mentale klachten.

 Zenboksen
De combinatie van deze twee tegenovergestelde vormen samen maken Zen-boksen een unieke ervaring. Doel van deze vorm van boksen en yoga is dat de eigen fysieke grenzen worden opgezocht en dat het een positieve manier is om contact te maken met je vuur, met agressie en boosheid. Hierdoor kun je leren hoe je beter je eigen grenzen kunt aangeven en hoe je om kunt gaan met de grenzen van anderen.

Zenboksen wordt gegeven door Jeroen van der Lee. Jeroen: “Al vanaf mijn 13e ben ik bezig met boksen, aikido en kickboksen. Dit was voor mij een uitlaatklep omdat ik nogal worstelde met aan de ene kant veel boosheid en aan de andere kant met onzekerheid. Later in mijn leven ben ik in aanraking gekomen met meditatie en yoga. Dit betekende voor mij een grote verandering omdat ik ontdekte dat er dus ook andere manieren waren om te ontladen en dichter bij mezelf te komen”.

Het Zenboksen is ontstaan toen ik als begeleider en activiteitenbegeleider in de jeugdzorg werkte. Jongeren waarmee men niet wist wat ze er mee aan moesten kwamen vaak bij mij terecht omdat ze met mij wel een klik hadden. Ik wilde ‘iets’ gaan doen met meditatie en yoga. Maar omdat dit niet zo ‘cool’ klonk kreeg ik ze wel zover daar wat mee te doen als we eerst wat hadden gedaan met boks/kickboks technieken. Het was wonderlijk om te zien dat bepaalde ademhalingstechnieken en yoga houdingen plotseling werden gevoeld en begrepen nadat er eerst fysiek was gewerkt op een manier die ook ontladend was voor aanwezige agressie.
Deze ontdekking leidde ertoe dat ik deze lesvorm verder ben gaan uitwerken en ben gaan geven op diverse yoga- en sportlocaties in de omgeving van Arnhem.

Datum      zaterdag 16 mei 2020.
Tijd            10.30 tot 16.30 uur.
Kosten     € 95,- 21%excl. btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van opgave 27 april 2020.
Erkend als bijscholing door de VYN 5 punten.