Noor Palazzi

Noor Palazzi

Pranayama

olv Noor Palazzi

Met deze eendaagse workshop gaan we dieper in op Pranayama, de yogawetenschap van adem en adembeheersing. Door de adem te leren beheersen, ga je de wervelingen van het denken beheersen. Immers, zoals je ademt, zo denk je en evenzo: zoals je denkt, zo adem je. Pranayama brengt je bij een mentale rust en stille helderheid.  Niet voor niets wordt pranayama de opstap genoemd naar meditatie. 

Tijdens deze lesdag zullen we zowel asana's doen ter voorbereiding op pranayama, als asana's doen in combinatie met pranayama. Ook onderzoeken we de betekenis van prana: de levensenergie die ons doet voortgaan. 

Aan bod komen onder de bandha's, ujjayi, kapalabhati, nadi sodhana pranayama, samavritti pranayama en surya en chandra bedhana pranayama.
Als je het complete 8-voudige pad van Patanjali serieus neemt, kom je vroeg of laat bij de beoefening van pranayama uit (de 4e stap op het pad na de yama's, niyama's, asana). Er zijn talloze andere redenen om pranayama in je dagelijkse beoefening te integreren. Om er nog een paar te noemen:

  • Pranayama brengt een nieuw evenwicht tot stand tussen apana vayu en prana vayu.
    Het maakt je vertrouwd met een breder spectrum van zuurstof. (opwekkend en vitaliserend) en kooldioxide (ontspannend en dempend).  

  • Het helpt je om de adem kalm, stil te maken waardoor je de wervelingen van het denken gaat beheersen. Het wordt stiller, je raakt verinnerlijkt en komt vanzelf in een meditatieve staat.  

  • De energiekanalen (nadi's) worden gezuiverd: de prana kan ongehinderd door stromen. Je voelt je fitter en energieker.  

  • Je gaat het ademlichaam rondom je fysieke lichaam duidelijker ervaren. De binnen- en buitenruimten raken verbonden. Je voelt je deel van een groter geheel.

  • Het fysieke en het geestelijke deel van je bestaan worden weer verbonden en je ervaart jezelf als één ademend geheel, compleet. 

  • Pranayama kan je een ondersteuning geven op je spirituele pad. 

Noor Palazzi, heeft als tiener de dansacademie gedaan, studeerde kunstgeschiedenis en is zich daarna gaan verdiepen in yoga. Ze volgde van 1992-1996 de Saswitha Yoga & Wijsbegeerte Opleiding, o.l.v. Jos Plenckers.  Sinds 1996 geeft zij met veel plezier en enthousiasme yogalessen in haar woonplaats Doorn. Ook is zij zelf sinds 2005 als docent verbonden aan de Saswitha Yoga Opleiding, waar zij lesgeeft in het eerste basisjaar en de cursus Adem & Pranayama geeft.
Yoga is voor Noor een levenskunst. Om de yoga te kunnen integreren in haar leven, is voor Noor een groot geluk. In haar yogalessen deelt ze uit van iets wat zij als kostbaar beschouwt. Haar lessen zijn authentiek, doorleefd, met humor gebracht en verdiepend. 

Datum      zaterdag 23 mei 2020.
Tijd           10.30 tot 16.30 uur.
Kosten € 95,- excl. 21% btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van inschrijving 4 mei 2020.
Erkend als bijscholing door de VYN 5 punten.