Nicole Bannenberg

Nicole Bannenberg

Onderrug, stabiliteit, lichtheid en ruimte

olv Nicole Bannenberg

De ‘hara’ is het centrale zwaartepunt van het lichaam. Gelegen in de onderbuik, blijkt dit zwaartepunt beïnvloed te worden door de stand van onderrug en bekken in combinatie met de ‘inner tube’.

Als de verbindingen rond dit deel van je lichaam goed geplaatst zijn, worden bewegingen zowel stabiel als moeiteloos, licht en ruimtelijk ervaren. Spanning en/of stijfheid in onderrug en/of heupen kan het verstoren, als ook gebrek aan bewustzijn/coördinatie in de diepe buikspieren.

In deze workshop laat ik je voelen en bewust worden van de factoren die invloed hebben op dit gebied. We volgen de leidraad van de adem in relatie tot de ‘inner tube’ om te onderzoeken wat de voorwaarden zijn in het doorgeven van beweging volgens de visie van Critical Alignment. Een aantal vragen komen hierbij aan bod: wat is een ‘rechte’ onderrug. Wanneer houdt de onderrug een beweging vast (overbelasting) en wanneer krijgt beweging een vervolg (stabiliteit, lichtheid en ruimte). 

 Nicole Bannenberg “Yoga is een ingang om scherpte, helderheid en diepgang in mijn leven te brengen. Een concreet middel om duidelijk te maken wat gaande is op dit moment. Wat me raakt in yoga is dat het eindeloos is, in alle eenvoud. Zonder begin of einde. Je kunt er een leven lang mee bezig zijn zonder dat het ooit af of klaar is. Hoe diep je er ook in duikt, een bodem of eindstadium wordt nooit bereikt. De fysieke houdingen, de ademhaling en de aandacht zijn je gereedschap; de mentale instelling waarmee je oefent essentieel.

De kern is misschien wel dat je leert ‘nietdoen’, vanuit een uiterst precieze, maar ook ontvankelijke instelling. Vanuit zorgeloosheid. Het lijkt vreemd, maar je oefent niet om iets te verkrijgen zoals ontspanning, geluk of lenigheid. Yoga leert je direct een paradox, namelijk wat er uit al die houdingen en oefeningen voortkomt je niet kunt afdwingen. Die dingen ontstaan vanzelf en dát mag je leren vertrouwen. Het oefenmateriaal ligt altijd in heel concrete zaken: hoe doe je dat, ontspannen tijdens inspanning?

Het waarderen van mijn mogelijkheden is meestal geen probleem, maar hoe waardeer ik mijn beperkingen? Mijn lessen worden beïnvloed door Gert van Leeuwen volgens het concept van Critical Alignment en zijn een combinatie van inspanning en ontspanning. De Zen-beoefening maakt essentieel onderdeel uit van de lessen, met ruimte voor de zoektocht naar vorm en leegte, de paradoxen, het onkenbare, het mysterie”.

Datum        zaterdag 21 september 2019. Volgeboekt.
Herhaling zaterdag 21 maart 2020. *)
Tijd             10.30-12.30 uur, van 13.00-15.00 uur, van 15.15-16.30 uur.
Kosten       € 95,- excl. 21% btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 18.
Sluitingsdatum van opgave 1 september 2019.
Erkend als bijscholing door de VYN, 5 punten.

*) Bij je aanmelding voor de herhaling op 21 maart 2020 kun je aangeven of je ook op de wachtlijst wilt staan voor 21 september 2019.