Organisatie bijscholingen

 
Lea Vos

Lea Vos

Lea Vos
Yoga is niet alleen mijn beroep maar ook mijn passie. 
Toen zich de mogelijkheid voordeed om een yogacentrum te bouwen naast (toen nog) Praktijk Zweiersdal, heb ik die kans gelijk aangegrepen. Mijn man ontwierp de yogazaal en begeleide als architect het bouwproces. Ik stopte met mijn baan in het welzijnswerk en in september van 2000 was het yogacentrum een feit.
Het bleek een succes, we groeiden snel, voor we het wisten gaven er meer dan tien yogadocenten les en hadden we een vol programma van wekelijkse lessen. Naast dit wekelijkse programma organiseerde ik in de weekenden bijscholingen voor yogadocenten.
In juli 2011 werd het voor mij tijd om te stoppen met de coördinatie van het yogacentrum en de wekelijkse lessen. Evelien van Straaten is nu coördinator en eigenaar van Yogaschool Zweiersdal.
Samen met Abha Hontelez richt ik mij nu alleen nog op het organiseren van een bijscholingsprogramma voor yogadocenten en ik hoop in de zomer van 2020 het stokje aan haar over te kunnen dragen.
Zo’n 20 zaterdagen per jaar bezoeken yogadocenten uit heel Nederland en inmiddels ook uit België en Duitsland ons yogacentrum in Oosterbeek om zich bij te scholen in ons prachtige beroep.

Abha Hontelez

Abha Hontelez

Abha Hontelez
Sinds 2018 werk ik samen met Lea Vos aan het organiseren van bijscholingen voor yogadocenten in Zweiersdal.
Dienstbaarheid en faciliteren zijn twee mooie kwaliteiten die ik daarbij verder kan ontwikkelen. Het voelt als een volgende stap in mijn leven. Zelf iets meer naar de achtergrond en anderen de gelegenheid geven op de voorgrond hun kennis te delen. Voor deelnemende yogadocenten betekent dat een dag lekker zelf op de mat om weer te mogen ontvangen. Prachtig! Met veel plezier ben ik deze nieuwe functie begonnen.
Mijn interesse voor yoga is gewekt toen ik op mijn 15e (!) het boek Autobiografie van een Yogi van Parmahansa Yogananda onder mijn neus kreeg. Grammaticaal gezien was het eigenlijk nog te moeilijk voor me, maar ik voelde dat de essentie diep in me doordrong. Het leek alsof ik uit een ver verleden herkende wat hier geschreven werd. Ik wilde er absoluut meer van weten, sterker nog ik wilde zo’n man ontmoeten en er door onderwezen worden.
Ik las alles wat ik over yoga en oosterse filosofie kon vinden. Volgde yogaopleidingen bij Truus Boulogne, toen ex-vrouw van Saswitha, Yoga en Vedanta en de zwangerschapsyoga opleiding bij Samsara.
 Ook deed ik mee aan yoga-, stilte- en meditatieretraites. Ik heb bij verschillende docenten lessen en bijscholingen gevolgd. Om mij nog meer te verdiepen in de achtergronden van oosterse en westerse filosofie ben ik de 4 jarige opleiding Zingeving en Spiritualiteit aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht gaan volgen.

In 2004 ontmoette ik de man naar wie ik op zoek was, mijn spiritueel leraar Sri Vasudeva. Vanaf dat jaar reis ik regelmatig naar zijn ashram in Trinidad om in retraite te gaan en onderwijs te ontvangen.
Vanaf mij 22e geef ik yogalessen en heb vanaf 2004 een eigen yogapraktijk. Na de geboorte van mijn twee zoons ben ik mij gaan specialiseren in zwangerschapsyoga.
Sinds 2017 leid ik met veel plezier zelf yogadocenten op tot zwangerschapsyogadocent.