Docenten

Claartje Bos

Docent Dru Yoga

Mijn naam is Claartje Bos, bijna 60 jaar…

Als ik naar mijn leven kijk, zijn er een paar rode draden die daar doorheen lopen.

Van jongs af aan houd ik van zingen en dansen. Door mijn leven heen heb ik allerlei soorten dansen gedanst. Aikido – een prachtige dansante Japanse krijgskunst – veroverde mijn hart en voerde me zelfs naar Tokio. Een knieblessure en heimwee brachten me terug naar Nederland. Heimwee naar ‘Zen in beweging’, zoals Aikido ook genoemd wordt, bleef…

Ik ontmoette mijn man en samen verhuisden we van het drukke westen naar de Betuwe waar ik via een fijne Dru docent snel mijn weg naar de Dru opleidingen (yoga, meditatie en mantra’s) vond. En zo Zen én Zin in beweging hervond.

Een andere rode draad is het lesgeven, van creatief speldocent in een TBS-kliniek tot juf op een basisschool. Ik ben nieuwsgierig naar mensen en houd van de wisselwerking met hen. En ik vind het fijn om wat ik leer, door te kunnen geven.

Deze draden hebben zich vervlochten tot het lesgeven in yoga, alhoewel ik me realiseer dat ik zelf eeuwig student zal blijven.

Dit jaar geef ik 10 jaar Dru. Ik houd vooral van de zachte, vloeiende bewegingsreeksen, synchroon met de adem, die ontspannend werken en doen denken aan dansen.

Afgelopen jaar ben ik begonnen met Aplomb Yoga. Het voelen en versterken van houdingsspieren (buik-, billen-, bekkenbodem-, diepe rugspieren) en het ervaren van stabiliserende spierketens maken niet alleen yoga asana’s krachtig, duidelijk en makkelijker uitvoerbaar, ze brengen me ook naar binnen, naar ontspanning en verstilling.

En wat ik wel een wondertje vind: door aandachtige, kleine oefeningen om het lichaam haar eigen stabiliteit te laten hervinden, is stijfheid in mijn knie – die daar al 20 jaar zat – helemaal verdwenen.

Ik vind het speciaal en tegelijk natuurlijk om deze mooie vormen van yoga door te mogen geven. Het is een pad dat me steeds verder voert en me dankbaar stemt.

Claartje geeft in Zweiersdal Dru Yoga.

Aanmelden

 

Docenten