Kashmiryoga

olv Koos Zondervan

De Kashmiryoga die ik doorgeef is destijds aan mij doorgegeven door Jean Klein. Deze yoga is gericht op spirituele groei. Jean Klein heeft wel eens gezegd dat zijn yoga is gericht op transformatie van “het ware lichaam”. Als wij hier op aarde leven, functioneren wij niet alleen met een fysiek lichaam (annamayakosha), maar ook met een energielichaam (prânamayakosha) en het “ware lichaam” dat uit 3 subtiele koshas bestaat en ons geestelijk functioneren bepaalt. Om het lichamelijke yogawerk zo transformerend mogelijk te maken moet het energielichaam geactiveerd worden.

Het energielichaam wordt geactiveerd door:
~ yoga te beoefenen zonder te streven en met aandacht gericht op de tastzin/lichaamsgewaarwording;
~ de wervelkolom bewust te versoepelen, waardoor deze beter en moeitelozer rechtop kan worden gezet;
~ regelmatig beoefenen van de “correcte zithouding”, waardoor de levensenergie beter gaat circuleren en het beoefenen van kapâlabhâti en/of bhastrikâ in deze houding waardoor het energielichaam rechtstreeks wordt geactiveerd.

In de praktijk blijkt dat, als het energielichaam goed geactiveerd is, dan de gevoeligheid toeneemt en het fysieke lichaam bevrijd kan worden van geconditioneerde spierspanningen, waardoor de lenigheid sterk kan toenemen en klassieke houdingen beter en comfortabeler kunnen worden uitgevoerd. Omdat bij Kashmiryoga de aandacht steeds is gericht op de tastzin/lichaamsgewaarwording, kun je stellen dat we ieder moment ons doel (spirituele vooruitgang) bereiken. Wij creëren dan omstandigheden waarin de natuur/ de genade-energie spontaan ons “ware lichaam” in positieve zin gaat transformeren. 

Zoals beschreven in zijn boek Jean Klein Sadguru (uitgegeven begin 2017) heeft Jean Klein gefunctioneerd als zijn Sadguru. Koos: "dit heeft er voor gezorgd dat ik yoga bewust beoefen als spirituele weg en ervoor gekozen heb om sinds 1978 als yogaleraar te functioneren. 

Datum: zaterdag  24 maart 2018. Volgeboekt, wachtlijst.
Tijd:       10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 92,50 excl. btw.
Erkend als bijscholing door de VYN, 5 punten.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van opgave 5 maart 2018.
Erkend als bijscholing door de VYN (5 punten).