Daphne van Lunzen

Daphne van Lunzen

EHBO voor Yogadocenten

EHBO en Yoga wat zijn de raakvlakken?

Wat de verbinding/raakvlakken zijn bij EHBO en Yoga is rust, maar dan vooral rustig blijven en nagaan wat er is gebeurd of wat je ervaart. Bij de yoga ben je ok bezig om je systeem weer rustig te krijgen en je daarbij af te vragen wat is er nu aan de hand met mijn systeem. Wat voel en ervaar ik. Dat is wat je ook mag uitvinden op het moment dat je EHBO gaat verlenen alleen ben je dan bezig met het slachtoffer. 

Je hoopt dat het nooit gebeurt maar als het wel gebeurt wat moet ik doen als yogadocent op het moment dat een van mijn leerlingen onwel wordt, flauwvalt, hartklachten krijgt of onverhoopt uitglijdt in de zaal. En wat doe ik met de rest van de groep. Hoe kan ik anderen inzetten om mij te ondersteunen. Om je daarin als Yoga docent handvatten aan te reiken is deze workshop ontwikkeld waarin we praktisch aan de slag gaan, zodat je beter voorbereid bent als er onverhoopt iets gebeurt in je les.

Aan de orde komen de vijf belangrijke punten bij het verlenen van EHBO. We gaan dieper in op de vitale functies: hersenen, hart (bloedsomloop) en longen (ademhaling). Je krijgt informatie over ziektebeelden die je bij cursisten in je yogalessen kunt tegenkomen en wat je in die gevallen het beste kunt doen. Bijvoorbeeld: diabetes (hypo en hyperglycemie), hoge-en lage bloeddruk, epilepsie, bloedverlies en de risico’s bij ouderen.

We oefenen buik– rugligging, stabiele zijligging. Daarnaast zullen we een tweetal handgrepen oefenen, de noodvervoersgreep Rautec (een greep waarmee je een “slachtoffer” het beste vervoert) en de handgreep van Heimlich (gebruik je bij verslikking/verstikking).

Een belangrijk onderdeel van de dag is het (in)oefenen van reanimeren. We zullen daarin een stukje theorie behandelen maar vooral praktisch bezig met het reanimeren zelf waarbij er ondersteuning is van een AED. Zoals al eerder benoemd is wordt het praktisch bezig zijn en dat betekent dus ook op reanimatiepoppen oefenen en met oefen AED’s werken.

Al met al een intensieve maar zeer leerzame dag die handvaten geeft om te handelen indien dit nodig is. 

De workshop bestaat uit:
·        EHBO, vitale levensfuncties. e/o grepen, buik/rugligging en stabiele zijligging inoefenen;
·        Theorie reanimatie en oefenen reanimatie;
·        Theorie over veel voorkomende ziektebeelden en klachten en wat dan te doen.

Daphne van Lunzen: "mijn sterkste kant is het verbinden van alles wat te verbinden is. En dat is veel wat er verbonden kan worden. Je kunt een wond verbinden  maar ook de informatie die je toegevoerd krijgt. Soms is deze info leuk, verdrietig, krachtig of juist zwak. Maar je zult als mens altijd deze info gaan verbinden. Daarnaast heb ik het vermogen om zakken die complex en lastig zijn  een makkelijke en inzichtelijke manier aan mensen te kunnen overbrengen en dat is wat ik  zal gaan doen. 

Datum : zaterdag 9 februari 2019. (herhaling van 8 december 2018).
Tijd:       10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 92,50 excl. 21% btw.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 18. 
Sluitingsdatum van inschrijving  21 janurari 2019. Er is nog 1 plaats vrij, je mag ook na de sluitingsdatum inschrijven.

Goedgekeurd als bijscholing door de VYN, 5 punten.