Nicole.jpg

Bovenrug, nek en schouders

olv Nicole Bannenberg

 De natuurlijke lichtheid en beweeglijkheid van ons lichaam is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Bovenrug, nek en schouders zijn dikwijls beruchte  verzamelplaatsen van spanningspatronen. Ze staan wederzijds in relatie tot elkaar en ontwikkelen zich gaandeweg dikwijls als letterlijk hardnekkige voorkeurshoudingen binnen je bewegingspatroon.

Zo’n voorkeurshouding heeft de vervelende neiging om in een negatieve spiraal terecht te komen: ze herstelt niet uit zichzelf, maar zal juist door de tijd heen versterken.

Het doel van deze bijscholing is de omkering van dit proces door je allereerst bewust te worden van de onderliggende patronen die de klacht veroorzaken. Dan pas kan het lichaam reageren met ontspanning, beweging toelaten en een nieuwe structuur opbouwen.

Het concept van Critical Alignment, ontwikkeld door Gert van Leeuwen ligt ten

grondslag aan deze workshop. Via observerende aandacht en bewust gebruik van de adem leer je het lichaam zo gunstig mogelijk ten opzichte van de zwaartekracht te plaatsen. Kennis en ervaring gaan daarbij hand in hand. Je maakt gebruik van druk en zwaartekracht via hulpmiddelen en/of je eigen lichaamsgewicht. Je leert geduldig en met beleid spanning uit gespannen spieren te strekken.

Nicole Bannenberg “Yoga is een ingang om scherpte, helderheid en diepgang in mijn leven te brengen. Een concreet middel om duidelijk te maken wat gaande is op dit moment. Wat me raakt in yoga is dat het eindeloos is, in alle eenvoud. Zonder begin of einde. Je kunt er een leven lang mee bezig zijn zonder dat het ooit af of klaar is. Hoe diep je er ook in duikt, een bodem of eindstadium wordt nooit bereikt. De fysieke houdingen, de ademhaling en de aandacht zijn je gereedschap; de mentale instelling waarmee je oefent essentieel.

De kern is misschien wel dat je leert ‘nietdoen’, vanuit een uiterst precieze, maar ook ontvankelijke instelling. Vanuit zorgeloosheid. Het lijkt vreemd, maar je oefent niet om iets te verkrijgen zoals ontspanning, geluk of lenigheid. Yoga leert je direct een paradox, namelijk wat er uit al die houdingen en oefeningen voortkomt je niet kunt afdwingen. Die dingen ontstaan vanzelf en dát mag je leren vertrouwen. Het oefenmateriaal ligt altijd in heel concrete zaken: hoe doe je dat, ontspannen tijdens inspanning?

Het waarderen van mijn mogelijkheden is meestal geen probleem, maar hoe waardeer ik mijn beperkingen? Mijn lessen worden beïnvloed door Gert van Leeuwen volgens het concept van Critical Alignment en zijn een combinatie van inspanning en ontspanning.

De Zen-beoefening maakt essentieel onderdeel uit van de lessen, met ruimte voor de zoektocht naar vorm en leegte, de paradoxen, het onkenbare, het mysterie”.

Datum: zaterdag  3 februari 2018. Volgeboekt.
Herhaling zaterdag 22 september 2018.
Tijd:       10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 92,50 excl. btw.
Erkend als bijscholing door de VYN, 5 punten.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van opgave voor 22 september is 3 september 2018.

Erkend als bijscholing door de VYN (5 punten).