Yoga in tijden van Corona

Het is stil in mijn yogaschool en koud. Ik steek maar snel een kaarsje aan en stap in mijn provisorische opnamestudio, de lege yogazaal.
Het is er opeens van gekomen: online lesgeven. Deelnemers vroegen het al vaker aan mij. ‘Je hebt zo’n fijne stem, kan je niet iets opnemen?’ Gedoe, dacht ik. Zo handig ben ik niet met sociale media en elektrische apparaten. Recorders slaan spontaan op tilt als ik in de buurt ben. En nu ging ik, Evelien van Straaten, bijna 58, me in een heel snel tempo verdiepen in vergaderplatforms, webcams, luidsprekers en Youtube-kanalen. En dan kwam ook die kritische blik naar mezelf weer eens boven drijven. Want ik zie nu steeds mezelf als ik een les geef en deze opneem. Opeens maak ik me druk over wat ik aan heb en mijn zichtbaar wat oudere lijf.
Toch went het best snel, al gaat er nog van alles mis: een opname knopje niet aangevinkt waardoor er na een uur niets opgenomen blijkt, het geluid dat tijdens een opname bij een yogi nog aanstaat waardoor haar gekuch goed te horen is, een vermaning op Youtube dat ik muziek gebruik waar ik geen recht op heb, links en rechts zijn opeens ingewikkelde zaken, wat zit ik vreemd stil, wat maak ik vreemde bewegingen, wat kijk ik raar. Maar ach… De kritische blik kijkt inmiddels met een glimlachje gezellig mee vanaf mijn schouder.
Ondertussen bieden we met onze yogaschool toch maar mooi yogalessen die mensen misschien wat steun, rust en kracht bieden in deze ingewikkelde tijd waar we voorlopig nog wel even mee te maken hebben.
Evelien van Straaten