DSC05917 (1).jpg

Ayuryoga

olv Mariëlle Glorie

Ayurveda is de gezondheidsleer uit India en wordt gezien als zusterwetenschap van de Yoga. Yoga en meditatie zijn een geweldige aanvulling op Ayurveda, omdat Ayurveda psychologische vraagstukken voornamelijk vanuit het lichaam benadert. De uitgebreide wetenschap van Ayurveda over de verschillende constituties kan de yogabeoefenaar heel goed ondersteunen in zijn zoektocht naar zijn ware zelf.

Ayurveda heeft een heel scala aan methodes zoals voedingsrichtlijnen, kruiden, reinigingstechnieken en leefstijladviezen die zijn afgestemd op de unieke individuele constitutie en omgevingsfactoren. Om mensen op individueel niveau verder op weg te kunnen helpen is het voor de yogadocent goed om enige kennis van Ayurveda te hebben en de manier waarop zij het functioneren van mensen bekijkt vanuit drie energieën, vata, pitta en kapha.

Iedere dosha heeft de neiging tot gedrag en leefstijl die zijn eigen energie versterkt. Vata mensen zullen geneigd zijn tot overmatig bewegen, want dat is wat vata doet. Dit uit zich in veel praten, nieuwe projecten, instabiele werkomgeving en vriendschappen, reizen en onrustige bewegingen. Yogabeoefening moet zich dus richten op het versterken van hun focus en het verstillen van hun bewegingen.

Pittatypes raken verstoord door overmatige hitte, gedrevenheid en passie, hun lat ligt hoog in het leven. Deze focus kan excessief of obsessief worden. Yogabeoefening moet deze drive verzachten, net als hun irritatie en ze open en ontvankelijk laten worden.

Kaphas herkennen dat niet. Zij hebben eerder een zittend leven en jagen gemak en comfort na. Ze houden van slapen maar voelen zich beter met minder slaap dan ze nodig denken te hebben. Hun yogabeoefening moet juist dynamisch en inspannend zijn.

Tijdens deze workshop ervaar je zelf de verschillende doshas en hoe de yogabeoefening kan worden afgestemd op jouw constitutie en de gemoedstoestand van het moment om jezelf meer in balans te brengen.

Mariëlle Glorie is Ayurvedic Practitioner en Yogadocente op Texel, waar zij samen met haar man en vier kinderen woont. Zij runnen daar Ayurvedic Homestay Sukha Texel, waar gasten met behulp van yoga en ayurveda kunnen werken aan hun gezondheid. “Ik vind het heerlijk om op deze manier intensief met mensen op te trekken, ze te leren kennen en te helpen om een nieuwe balans te vinden”. Mariëlle is afgestudeerd yogadocente bij Saswitha Yoga Opleiding waaraan ze nu ook als docente verbonden is. Met veel plezier geeft ze daar de cursus Ayurvedische Beginselen. Na de yoga-opleiding heeft ze de vierjarige opleiding Ayurvedic Practitioner aan de AAS afgerond en heeft ze een periode in India bij een Ayurvedisch arts gestudeerd.

Datum: zaterdag  27 januari 2018.
Tijd:       10.30 tot 16.30 uur.
Kosten:  € 92,50 excl. btw.
Erkend als bijscholing door de VYN, 5 punten.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van opgave 8 januari 2018. Ook na deze datum kun je je nog opgeven, er is nog plaats.
Erkend als bijscholing door de VYN (5 punten).